Pogosta vprašanja

1Kaj je hiperbarična kisikova terapija (HBOT)?
Pri hiperbarični kisikovi terapiji (HBOT) se uporablja tlak, ki je večji od atmosferskega, kar dosežemo v hiperbaričnih komorah. To so v osnovi ovalne posode, katere prenesejo izredno velike pritiske. Biti v komori pomeni enako kot se potopiti v globine morja. Torej hiperbarična komora za potrebe zdravljenja omogoča pritiske do več deset metrov. Velja pravilo, da se prične zdravljenje med 5 in 7,5 metri globine torej med 0,5 bara (1,5 ATA) in 0,75 bara (1,75 ATA) ter več. Med terapijo ne dihamo običajnih 21% kisika, kot ga je v navadnem zraku, temveč čisti kisik s pomočjo NRB maske (Non-rebreather mask). V mehki komori je tlak do 2-krat večji od tlaka okolice, zato tudi dihamo dvakrat večjo koncentracijo kisika, kot bi v okolju dihali čisti kisik ali pa 9.5- krat več, kot bi dihali v okolju navaden zrak, zato so učinki na naše zdravje in počutje še boljši. Hiperbarična terapija (HBOT) se uporablja že več kot petdeset let po vsem svetu za preprečevanje ali izboljšanje stanja pri raznih boleznih ter izboljšanje splošnega zdravja. Tretma traja od 45 do 75 minut pri konstantnem predpisanem tlaku (Bottom time), kompletni tretma pa traja približno 90 minut (Run time).
2Kako mi vdihavanje večje količine kisika lahko pomaga?
Zmerno povišan tlak precej poveča količino kisika, ki oskrbi vsa tkiva v telesu, celo dele, ki imajo omejen dotok krvi (npr. bela tkiva), zmanjšan pretok krvi ali celo blokade. Zrak, ki ga dihamo običajno zagotavlja dovolj kisika tako za normalen metabolizem telesa, kot za celjenje poškodb tkiva po poškodbi ali bolezni. Vendar poškodba tkiva ali bolezen zajemata tudi krvne žile v tkivu, kar lahko zmanjša pretok krvi. Tako se oskrba s kisikom zmanjša ravno takrat, ko ga najbolj potrebujemo, in okrevanje je zato počasnejše ali celo onemogočeno. Poškodovano tkivo prejme zaradi dihanja kisika pod tlakom več kisika kot pri normalnem dihanju oziroma dihanju čistega kisika pri normalnem tlaku, kar privede do hitrejšega okrevanja. Kisik se zaradi fizikalnih zakonov pod tlakom raztopi v plazmi, ki s kisikom oskrbi vsa tkiva v telesu, tudi tista, ki so slabo prekrvavljena. V mnogih dokumentiranih primerih smo s HBOT dosegli izjemne, celo čudežne učinke pri najrazličnejših resnih zdravstvenih stanjih. Klinično je dokazano, da HBOT zagotavlja boljši imunski sistem, hitrejšo celično obnovo in deluje kot uspešna terapija proti staranju in stresu. To pomeni, da povečan dotok kisika v vsa človeška telesna tkiva pripomore k boljšemu zdravju in vitalnosti. Dihanje kisika pod tlakom omogoči boljšo absorbcijo tega življenjsko pomembnega plina v vseh telesnih tekočinah. Ko so te tekočine nasičene s kisikom, se poveča pretok v vse telesne sisteme in organe. Poleg dobrega počutja boste občutili tudi več energije in povečano sposobnost koncentracije. Po praktično vsaki bolezni ali operaciji boste hitreje in bolje okrevali. Vaš spanec bo neverjeten, pomirjajoč in pomlajevalen. Ob stalnem obisku terapij boste občutili koristi hiperbarične kisikove terapije tudi v boju proti staranju.
3Kaj HBOT naredi v medicinskem smislu?
HBO je vazokonstriktor, kar pomeni da zmanjšuje edem oziroma otekline. HBOT pospešuje neovaskularizacijo. Ko se zvišajo ravni kisika, se fibroblasti delijo in proizvajajo več kolagena ter nove kapilare (neovaskularizacija). HBOT povečuje uničevalno moč in delovanja belih krvnih celic (levkocitov). HBOT uničuje anaerobne bakterije in učinkuje v boju proti mnogim infekcijam in je bakteriostatična za anaerobe ter zaustavlja proizvodnjo eksotoksinov. HBOT pospešeno zdravi tkivo, ki se najpočasneje celi, to je tkivo, ki ima najmanj dotoka krvi, na primer »belo tkivo«. Kite, ligamenti, meniskus v sklepih, spinalni diski, kosti in celo možganska vlakna imajo pomanjkanje kapilar in pri vseh je zdravljenje hitrejše s pomočjo HBOT. HBOT obnavlja poškodovane celice živčnega sistema. HBOT nevtralizira toksične celične stranske produkte in lahko povrne poškodovanim nevronom prvotno aktivnost.
4Je ta HBOT preverjena ali eksperimentalna?
HBOT je odobrena terapija za številna zdravstvena stanja, katerih število še narašča. Ločiti moramo HBOT kot primarno in dodatno terapijo. V sodobni medicini velja HBOT za primarno terapijo le v sledečih pogojih: dekompresijska bolezen, plinska embolija in akutna anoksija, na primer pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom. V drugih primerih pa je učinkovita dodatna terapija. Dejansko HBOT pomaga pri vsaki bolezni, ki je ishemična (pomanjkanje kisika v tkivu) ali patogenska po naravi oziroma se ob njej pojavlja edem (zatekanje tkiva ali živcev). Terapija HBOT je varna, enostavna, neinvazivna in neboleča. Je izredno varna in nima stranskih učinkov, ki bi škodili vašemu zdravju. Večina pacientov v njej uživa in se sprosti. Izvaja se v udobni hiperbarični komori. Po tretmaju se človek še dolgo dobro počuti. Seveda pa uporaba čistega kisika v medicinske namene ni namenjena samo bolnim ljudem in športnikom. V svetu že veliko časa prakticirajo ljudje izpostavljeni delovnim naporom, stresom, študentje v času izpitov, ipd., da občasno uporabljajo hiperbarične komore z namenom izboljšati svojo storilnost, odpraviti utrujenost in preprečiti morebitne bolezni, ki jih prinaša moderno, intenzivno delo. Seveda je hiperbarična uporaba kisika primerna tudi za povprečnega človeka. Občasna uporaba hiperbarične komore preprečuje krvne strdke, povečuje odpornost telesa, bistveno poveča zmožnost odzivanja telesa na dnevne napore v službi in v šoli.
5Kaj je hiperbarična komora?
Je posebna naprava s kontroliranim okoljem, znotraj katere lahko človek dobiva čisti kisik. Komora je preizkušena za uporabo pod velikim tlakom, na katerem prihaja do blagodejnih in pozitivnih učinkov na telo.
6Kakšna je razlika med kisikovo komoro in hiperbarično kisikovo komoro?
Predvsem je razlika v tehnologiji in tudi namenu uporabe. Kisikove komore uporabljajo v nekaterih wellness studijih in lepotnih salonih in delujejo tako, da ležite v kopalkah v komori (glava gleda ven) in na vaše telo prši para s kisikom. Telo naj bi to kisikovo paro absorbiralo. V hiperbaričnih kisikovih komorah pa se ustvari tlak in preko posebne maske vdihujete čisti kisik, ki se zaradi tlaka raztopi v krvni plazmi in oskrbi celotno telo s kisikom.
7Kakšni so pozitivni učinki terapije?
Zaradi povečane koncentracije kisika v telesu se terapija odvija še vsaj 6 ur. Najprej se lahko pojavi prijetna utrujenost, kasneje pa se počutje spremeni v sproščeno, zbrano in polno energije. Učinki terapije so vidni takoj in trajajo še nekaj dni.
8Kako se naročim na terapijo?
Na terapijo se je treba predhodno naročiti. Naročila sprejemamo po mobitelu na številki 041/690 391 ali 040/664 999 ter na e-naslovu hc.oksi@gmail.com.
9Koliko stane ena hiperbarična kisikova terapija?
V ceno terapije je všteto: obisk komore, ki traja minimalno 90 min, NRB maska in oblačila, kar vse skupaj stane 85 €. V primeru večjega števila terapij priznamo posebne popuste.
10Ali obstajajo kakšni paketi terapij?
Da, pri paketu 5 terapij je cena pete terapije 50 €, paket 10 terapij pa stane 700 €.
11Ali je mogoče terapijo nekomu podariti?
V Hiperbaričnem centru OKSI je mogoče kupiti tudi darilne bone za eno ali več terapij – kolikor bonov, toliko terapij. Lahko pa se odločite tudi za nakup celotnih paketov 5 ali 10 terapij.
12Ali lahko pridem na terapijo prehlajen?
V primeru, da nimate težav z izenačevanjem tlaka, kljub prehladu lahko pridete na terapijo. V hiperbarični komori je med terapijo sicer potrebno postopoma izenačevati tlak v ušesih. Preverite tako, da se primete za nos in nežno pihnete – če vam v ušesih »poči«, z izenačevanjem nimate težav.
13Ali ima terapija kakšen stranski učinek?
Edini stranski učinek terapije je lahko poškodba ušes zaradi nezmožnosti izenačevanja tlaka v ušesih. Da do tega ne pride, se obiskovalci komore pred terapijo naučijo pravilnih načinov izenačevanja tlaka, pri čemer jim pomaga usposobljen operater.
14Ali lahko vzamem v komoro očala?
Seveda, a po možnosti taka,ki nimajo ostrih robov ali okraskov.
15Ali lahko v komori berem?
V komori lahko berete revije in knjige, časopis pa zaradi načina tiskanja ni primeren za vnos v komoro.
16Ali grem lahko v komoro s kontaktnimi lečami?
Lahko, v primeru, da imate mehke leče. Pri trdih pa svetujemo, da jih pred terapijo odstranite.
17Ali sem lahko med terapijo v svojih oblačilih?
Ne, saj za terapijo potrebujete posebna oblačila, ki ustrezajo potrebnim visokim varnostnim standardom. Pred terapijo se preoblečete v oblačila iz čistega bombaža, ki jih dobite pri nas. Oblačila so všteta v ceno terapije.
18Ali je hiperbarična kisikova terapija varna?
Hiperbarična kisikova terapija ali HBOT je varna terapija in nima stranskih učinkov, ki bi škodili vašemu zdravju. Večina pacientov v njej uživa in se sprosti. Izvaja se v udobni hiperbarični komori. Po tretmaju se človek še dolgo dobro počuti.
19O čem morate obvestiti operaterja pred terapijo?
Operaterju morate povedati, ali ste prehlajeni, ali se vam zdi, da se boste prehladili. Obvestiti ga morate, če imate povišano telesno temperaturo, zamašen nos, ali jemljete kakšna nova zdravila, če vam je slabo ali bruhate, če imate vnetje ušes, če ste sladkorni bolnik in niste vzeli inzulina, če zjutraj na dan terapije niste jedli. Če ste, ali sumite, da ste, noseči. Če ste klavstrofobični ali tesnobni. Operaterja lahko vprašate o vsem, kar vas v zvezi s terapijami zanima.
20Kolikokrat moram na terapijo?
Število obiskov je odvisno od razloga, zakaj ste se odločili za terapijo. Običajno po prvi terapiji ne opazite prevelikih sprememb, nato pa se začnejo pojavljati. Za nekatere je dovolj, da komoro obiščejo le nekajkrat, drugi potrebujejo več terapij.
21Ali obstajajo različne maske za dihanje kisika?
Obstaja več vrst mask: prosto pretočne maske z vrečo, maske na zahtevo in naglavne maske, vendar se v naših hiperbaričnih komorah, v katerih uporabnik leži, uporabljata le prvi dve obliki mask. Pri maski s prostim pretokom kisik ves čas priteka v masko, pri maski na zahtevo pa se tok kisika ustavi vsakič, ko uporabnik izdihne. Pri nas uporabljamo maske s prostim pretokom (NRB maske).
22Boli me uho, ali grem lahko v komoro?
Načeloma obisk komore ni priporočljiv, saj lahko pride do poškodbe ušesa zaradi zviševanja tlaka. Vendar v primeru, da lahko izenačujete pritisk v ušesih, to potem ni ovira.
23Pred kratkim sem bil/a na operaciji. Ali mi lahko HBOT kako pomaga?
HBOT pomaga pri regeneraciji tkiv in spodbudi hitrejše celjenje poškodb, lajša pa tudi bolečine, zato je običajno HBOT v večini primerov zelo dobrodošla terapija. Kljub temu pa je dobro, da se pred obiskom hiperbarične komore posvetujete s svojim zdravnikom.
24Ali lahko HBOT pomaga pri športnih poškodbah?
Seveda, HBOT je zelo uspešna metoda pri rehabilitaciji športnih poškodb, poleg tega pa oskrbi telo s kisikom, s pomočjo katerega so mišice manj utrujene in pomaga pri regeneraciji po hujših naporih.
25Kako HBOT vpliva na kožo?
HBOT spodbuja prekrvavitev po celem telesu, tudi v našem največjem organu – koži, kjer se celice zato hitreje regenerirajo, koža pa zato dobi bolj zdrav sijaj in postane mehkejša in čistejša.
26Ali grem lahko v hiperbarično komoro naličena?
Sestavine ličil lahko agresivno reagirajo, ko pridejo v stik z večjo koncentracijo kisika, zato si morate pred obiskom komore očistiti obraz in ostale nepokrite dele telesa. V kolikor to ne storite doma, lahko to storite pri nas, s posebnimi vlažilnimi robčki, ki jih dobite pri operaterju.
27Sem kadilec/kadilka. Ali to lahko vpliva na učinek HBOT?
Izkušnje so pokazale, da lahko kajenje slabo vpliva na rezultate, zato kadilcem priporočamo, da ne kadijo vsaj dve uri pred obiskom komore in še vsaj dve uri ali več po končanem obisku.
28Ali grem lahko v komoro z nakitom?
Pred vstopom v komoro morate ves nakit na vidnih mestih sneti (uhan v popku na primer lahko pustite, saj ga bodo prekrila oblačila) in ga pospraviti, saj bi lahko reagiral s kisikom. Prav tako ne smete v komoro z uro.
29Ali gre v komoro lahko tudi človek, ki ima klavstrofobijo?
Nobenih tehničnih ovir ni za to, da taki ljudje ne bi smeli v komoro, celo obratno. Skozi prakso smo že nekaj ljudem uspešno uspeli premagati strah pred zaprtimi prostori in so ti ljudje potem na svoje veliko zadovoljstvo brez težav opravili potrebno število terapij.
30Ali grem lahko v komoro takoj po športnem treningu?
Mnogi vrhunski športniki si ravno na ta način pomagajo pri hitrejši regeneraciji telesa, s tem pa zmorejo potem tudi težje treninge in dosegajo boljše rezultate.
31Ali operater dela sam?
Operater, ki upravlja s komoro, ima vedno podporo drugih operaterjev v ekipi, ki mu lahko priskočijo na pomoč, v kolikor bi bila ta potrebna.
32Kaj se zgodi, če med terapijo zmanjka elektrike?
Tudi če pride do okvare ali če zmanjka elektrike in se posledično aparature ustavijo, je v komori še dovolj zraka, da lahko operater varno zaključi terapijo.
33Ali je bilo o HBOT objavljenih že veliko raziskav?
Po svetu je bilo objavljenih že več deset tisoč znanstvenih raziskav in stalno se odvijajo nove o učinku HBOT na različna bolezenska stanja.
34Kako se pripravim na terapijo?
V komori niso dovoljena ličila, parfumi, izdelki za lase, dezodoranti, lasulje ali nakit. Operater mora vedeti, ali jemljete kakšna zdravila, tudi tista, ki jih dobite brez recepta. Priporočljivo je, da pred obiskom komore vsaj štiri ure prej ne pijete alkohola ali pijač z mehurčki. Dobro je tudi, da pred in po HBOT ne kadite. Poskusite zdržati vsaj kakšno uro pred terapijo brez kave.
35Ali je HBOT nekaj novega?
Ne, hiperbarična kisikova terapija se uporablja že več kot 100 let, vendar se je na začetku uporabljala le za zdravljenje dekompresijske bolezni, v zadnjih 50 letih pa se vse bolj uporablja za zdravljenje vse več bolezni in drugih zdravstvenih stanj.
36Ali je v komori toplo?
Običajno je uporabniku komore toplo, ko se tlak v njej dviguje, udobno, ko je pod tlakom, pri nižanju tlaka ob koncu terapije po postane v komori malce hladneje. Pred terapijo vam da lahko operater odeje iz čistega bombaža, da vas ne bo zeblo.
37Ali obstaja starostna omejitev za obisk komore?
Starostne omejitve načeloma ni. Pri uporabi komore mlajših otrok priporočamo, da gredo v komoro skupaj s starši, ki ga med terapijo lahko primerno vodijo in zamotijo. V komori je dovolj prostora za otroka in eno odraslo osebo.
38Ali gre otrok lahko v hiperbarično komoro?
Seveda. Vendar svetujemo, da se mu v komori pridruži eden od staršev. Ker je komora opremljena z dvema nastavkoma za dovod kisika, lahko oba istočasno dihata čisti kisik in uživata v terapiji.
39Ali je hiperbarična kisikova terapija varna?
Hiperbarična kisikova terapija ali HBOT je varna terapija in nima stranskih učinkov, ki bi vašemu zdravju ob pravilni uporabi lahko škodovali. Večina pacientov v njej uživa in se popolnoma sprosti. Po terapiji se ljudje še dolgo dobro počutijo.
40O čem morate obvestiti operaterja pred terapijo?
Operaterju morate povedati, ali ste prehlajeni, ali se vam zdi, da se boste prehladili. Obvestiti ga morate, če imate povišano telesno temperaturo, zamašen nos, ali jemljete kakšna nova zdravila, če vam je slabo ali bruhate, če imate vnetje ušes, če ste sladkorni bolnik in niste vzeli inzulina, če zjutraj na dan terapije niste jedli. Če ste, ali sumite, da ste, noseči. Če ste klavstrofobični ali tesnobni. Operaterja lahko vprašate o vsem, kar vas v zvezi s terapijami zanima.
41Kolikokrat moram na terapijo?
Število obiskov je odvisno od razloga, zaradi katerega ste se za terapijo odločili. Običajno po prvi terapiji ne opazite prevelikih sprememb, nato pa se začnejo pojavljati. Za nekatere je dovolj, da komoro obiščejo le nekajkrat, drugi potrebujejo več terapij.
42Ali moram biti pred terapijo pozoren na prehrano?
Preden se odpravite na terapijo, pojejte uravnotežen obrok. Hiperbarična terapija pospeši presnovo in po njej boste verjetno lačni.
43Kako to, da HBOT pomaga pri toliko različnih stanjih?
HBOT se terapevtsko uporablja za zdravljenje stanj, pri katerih so tkiva poškodovana ali okvarjena zaradi pomanjkanja kisika. In neverjetno je, da koliko je takih stanj in posledično težav. Ko se kisik vrne v ta tkiva, tkiva spet začnejo delovati.
44Ali je v hiperbarični komori lahko istočasno več oseb?
V hiperbarični komori sta lahko otrok in odrasla oseba. Odrasla oseba spremlja otroka, ga zamoti in poskrbi, da mu je v komori kar najbolj udobno. Prostora je dovolj tudi za dve odrasli osebi, vendar je naš tip komore monoplace - torej je predvidena za eno odraslo osebo, ki ima v njej res veliko prostora.
45Zakaj je tlak pomemben in zakaj tlak 1,5 bar ali manj ne zadošča za večino težav?
Pri hiperbarični kisikovi terapiji (HBOT) se uporablja tlak, ki je večji od atmosferskega. Poškodovano tkivo prejme zaradi dihanja kisika pod tlakom več kisika kot pri normalnem dihanju oziroma dihanju čistega kisika pri normalnem tlaku, vse skupaj pa privede do hitrejšega okrevanja. Kisik se zaradi fizikalnih zakonov pod tlakom raztopi v plazmi, ki s kisikom oskrbi vsa tkiva v telesu, tudi tista, ki so slabo prekrvavljena. Ta tlak je seveda zelo pomemben. Obstajajo različne hiperbarične kisikove komore, ki dosegajo različne tlake. Napihljive prenosne hiperbarične komore imajo navadno tlak 1,3 bar do 1,5 bar, kar sicer zadostuje za regeneracijo telesa, sprostitev, proti utrujenosti in za nekatere težave. Izkušnje so pokazale, da je tlak 1,3 bar ali 1,5 bar prenizek za pomoč pri okrevanju po operacijah, pri bolečinah, oteklinah, diabetičnem stopalu in vrsti drugih zdravstvenih težav. Napihljiva prenosna hiperbarična komora Flex 20, ki jo uporabljamo v Hiperbaričnem centru OKSI na Tržaški cesti 116, dosega tlak 15 psi oziroma 2,00 bar. S to komoro lahko pomagamo pri večini zdravstvenih in drugih težav. Prav tako lahko tlak po potrebi znižamo na 1,6 bar ali celo manj, v kolikor je za to potrebno. V klinične namene se najpogosteje uporabljajo trde komore, ki lahko dosegajo tlak tudi preko 3,0 bar. Pogosto se uporablja protokol 2,3 bar ali 2,5 bar. Vseeno pa je pomembno poudariti, da je običajno najpomembnejša »doza kisika« , to pomeni čas izpostavljenosti čistemu kisiku pri določenem tlaku. Zato je velika prednost uporabe hiperbarične terapije pri tlaku do 2,0 bar v tem, da ne potrebujemo zračnih premorov. Npr. pri 1,8 bar je lahko maksimalen preživeti čas na tem tlaku pri dihanju čistega kisika 75 minut, pri tlaku nad 2,0 bar pa le 25 minut dihanja čistega kisika, čemur sledi 5 minut dihanja zraka, nato ponovno 25 minut kisika ... v ponavljajočih ciklih. Med terapijo z višjim tlakom od 2,0 bar je telo prejelo kar nekaj dušika, zato po terapiji tak človek nekaj časa ne sme na letalski polet in terapija ni priporočljiva za nosečnice.

HBOT pomaga izboljšati zdravstveno stanje, podaljša življenje ter ga naredi udobnejšega in produktivnejšega. Preprosto se boste počutili bolje!