Junaki se regenerirajo v hiperbaričnih kisikovih komorah

11.09.2013 / EuroBasket 2013 Testna podkategorija Tekmovanja Reprezentance Člani Naslovnica
Avtor: KZS/Aljaž Močnik

Ljubljana - Moška članska reprezentanca bo v četrtek začela z drugim delom EuroBasketa, kjer si bo skušala izboriti pot med najboljših osem ekip. Naši košarkarji so na prvih petih tekmah porabili veliko energije, zato je dobra regeneracija pred tekmami v Stožicah nujna.

V minulih dneh tako naši junaki izmensko gostujejo v Hiperbaričnem centru OKSI na Viču v Ljubljani, kjer zaprti v posebne komore z višjim pritiskom od zunanjega opravljajo posebne kisikove terapije.

Kako poteka terapija?

Ko prijazno osebje košarkarja zapre v posebno komoro, s pomočjo kompresorja postopoma začne zviševati notranji tlah le-te. Ta skozi terapijo znaša okoli 0,8 bara, kar pomeni enako, kot bi bil košarkar potopljen 8 metrov pod vodno gladino. Obenem ima igralec v komori na obraz posajeno masko, skozi katero diha skorajda čisti kisik. Ker je tlak v komori dvakrat večji, premosorazmerno ta vdihava tudi dvakrat večjo koncentracijo kisika.

Kako terapija pomaga košarkarju?

Zmerno povišan tlak precej poveča količino kisika, ki oskrbuje vsa tkiva v telesu, med njimi celo dele, ki imajo omejen dotok krvi (npr. bela tkiva), zmanjšan krvni pretok ali je pri njih prišlo do blokade. Zrak, ki ga dihamo, običajno zagotavlja dovolj kisika za tako za normalen metabolizem telesa, kot za celjenje poškodovanih tkiv, ki nastanejo zaradi bolezni ali poškodb. Vendar poškodba tkiva ali bolezen zajemata tudi krvne žile v tkivu, kar lahko zmanjša krvni pretok. Oskrba s kisikom se tako zmanjša ravno tedaj, ko jo najbolj potrebujemo. Okrevanje je zato počasnejše ali celo onemogočeno. Poškodovano tkivo pri omenjeni terapiji zaradi vdihavanja kisika pod pritiskom prejme več tega pomembnega plina kot pri normalnem dihanju ali vdihavanju 100-odstotnega kisika pri zračnem tlaku. Posledično to privede do hitrejšega okrevanja. Kisik se zaradi fizikalnih zakonov pod tlakom namreč raztopi v plazmi, ta pa s kisikom oskrbuje vsa tkiva v telesu.

Hiperbarična komora v športne namene

Pri večini profesionalnih športnikov so večje ali manjše poškodbe del njihovega vsakdana. Ključnega pomena pri njih je preventiva ter pravočasno in popolno okrevanje. Z uporabo hiperbarične terapije dosežemo večjo odpornost proti poškodbam, saj mišice postanejo prožnejše, vezi pa se okrepijo. Čas utrujenosti po treningih in tekmovalnih nastopih se s takšnimi terapijami bistveno skrajša, športniki pa lahko z uporabo hiperbarične komore prenesejo tudi nekajkrat višje napore. Čas zdravljenja po poškodbah se lahko zmanjša tudi do 70 odstotkov.

Takšne terapije se poslužujejo vrhunski športniki

Eden izmed najbolj znanih svetovnih športnikov, ki so se posluževali takšne terapije je bil ameriški plavalni zvezdnik Michael Phelps. Nosilec 35 odličij iz velikih tekmovanj je hiperbarično komoro uporabljal po vsakem treningu.

VSE O MOŠKI ČLANSKI REPREZENTANCI

MULTIMEDIA

FOTO: #junaki se regenerirajo v hiperbaričnih komorah