Regeneracija športnikov in sanacija športnih poškodb

Večini profesionalnih športnikov pomenijo poškodbe del njihovega življenja, njihove aktivnosti. Ključnega pomena je preventiva ter pravočasno in popolno okrevanje. Z uporabo hiperbarične terapije dosegamo večjo odpornost proti poškodbam, saj mišice postanejo prožnejše, vezi se okrepijo in tako športniki dosegajo neprimerno boljše rezultate. Povečan zračni tlak v komori omogoča rdečim krvničkam ter krvni plazmi, da prenašajo kisik globoko v tkiva in mišična vlakna v telesu ter naravno povečujejo funkcijo ter sposobnosti. Nenadno povečanje kisika zagotavlja hitrejše celjenje mišičnih poškodb, medtem ko se obnovi rast vitalnih tkiv ter krvnih žil. Praksa je pokazala, da je tovrstna terapija zelo uspešna pri zdravljenju vnetja ahilove tetive, kolenskih vezi in drugih ligamentov v sklepih, ki so utrpeli poškodbe ali vnetja zaradi preobremenitev na treningih ali tekmovanjih. Hiperbarične kisikove terapije zelo pospešijo tudi celjenje zlomljenih kosti in okrevanje po operacijah. Čas zdravljenja po poškodbah se skrajša tudi do 70%.

Utrujenost po treningih in po samih tekmovalnih nastopih je bistveno manjša, čas regeneracije bistveno krajši. Seveda ta vrsta terapije prav posebej pride do izraza pri turnirskih tekmovanjih, kjer je zaradi zgoščenosti tekem zelo malo časa za regeneracijo telesa.

Kako mi lahko dihanje večje količine kisika pomaga?

Zmerno povišan tlak močno poveča količino kisika, ki pride do vseh tkiv v telesu, tudi do delov, ki imajo naravno omejen dotok krvi (npr. bela tkiva), in tkiv z zmanjšanim pretokom ali ovirami.

Kako pomaga mišicam?

Pri dolgotrajni obremenitvi v mišicah nastane mlečna kislina, utrujene in boleče mišice. Kisik pod tlakom sprošča mišično energijo in preprečuje nastajanje mlečne kisline.

Kaj pa po poškodbah?

Hiperbarični kisik spodbuja hitrejše okrevanje. Pomaga pri hitrejšem celjenju ran.Spodbudi obnovo kosti in mišic. Poveča sposobnost telesa, da se obnavlja (spodbuja regeneracijo)

14 dni po operaciji kolenskih vezi in po 3 terapijah v 3 dneh

Pred vadbo in po njej

Mišice po terapiji postanejo bolj prožne. Mišice so bolj pripravljene na obremenitve. Vezi se okrepijo in postanejo bolj prožne.

Zmanjša se utrujenost po napornih treningih in teku na velike razdalje, po terapiji imamo več energije.

Izjave in izkušnje znanih športnikov o uporabi in učinkih hiperbarične kisikove terapije:

Tiger Woods, vrhunski golfist: »[Komora] pomaga, da hitreje okrevaš in sam sem naredil vse, kar je bilo v moji moči, da bi okreval hitreje.«

David Beckham, vrhunski nogometaš: HBOT mu je pomagala pospešiti celjenje poškodbe pred svetovnim prvenstvom leta 2002.

Dirk Nowitzki, košarkar NBA: V komori je okreval po poškodbi gležnja in kolena.

Wayne Rooney, vrhunski nogometaš: HBOT mu je pomagala pri celjenju zlomljene noge.

Michael Phelps, vrhunski plavalec: S pomočjo hiperbarične komore se je pripravljal na Olimpijske igre 2012.

Valentino Rossi, vrhunski motociklist: HBOT mu je pomagala pri okrevanju po zlomu noge: »Iskreno nisem mislil, da se bom tako dobro počutil že nekaj tednov po nesreči, tako telesno kot 'duševno'.«

Slovenski športniki, ki uporabljajo hiperbarično komoro:

Slovenska košarkarska reprezentanca je v času Euro Basketa 2013 opravljala regeneracijo v naši hiperbarični kisikovi komori.

Eden najboljših slovenskih atletov v kategoriji mlajših članov Jan Petrač se je regeneriral v naši komori.

Smučarski skakalec mladinec Gašper Komatar je v hiperbaričnem centru Oksi saniral vnetje ahilove tetive.

Mladi hokejski vratar Luka Sotlar je v naši hiperbarični komori uspešno odpravil bolečine zaradi vnetja kosti.

Sara Kragulj, mlada ritmična gimnastičarka je po obiskih komore uspešno odpravila bolečine zaradi natrgane tetive in dosegla svoj najboljši rezultat na sredozemskih igrah.

Slovenska judoistična ekipa: Aljaž Sedej, Andreja Leški, Luka Kuralt in Igor Potparič se je v komori regenerirala in pripravljala na prvenstvo.

Aljaž Sedej, vrhunski judoist si je s hiperbarično komoro pomagal pri hitrejšem okrevanju po operaciji križnih kolenskih vezi.

Ilka Štuhec, vrhunska alpska smučarka je pred odhodom na olimpiado v Soči sanirala poškodbo kolenskih vezi v našem hiperbaričnem centru in na specialnem smuku dosegla odlično 10. mesto.

Maja Mihaljinec, najhitrejša Slovenka zadnjih let je v letu 2016 v Hiperbaričnem centru OKSI sanirala vnetje obeh ahilovih tetiv in uspešno nastopila tako na svetovnem prvenstvu, kot tudi na olimpijadi v Riu de Janeiru.

Lahko rečemo, najvzdržljivejša Slovenka leta 2016, Andreja Podobnik, se je v Hiperbaričnem centru OKSI pripravljala na veličastno zmago v teku okoli Mt. Everesta, teku, dolgem preko 160 km z višinsko razliko več kot 29000 m in na nadmorski višini med 2500 in 5300 m.

Med pripravami na evropsko prvenstvo v košarki 2017 se je poškodoval reprezentant Vlatko Čančar in svojo poškodbo uspešno saniral tudi s pomočjo hiperbaričnih kisikovih terapij, ki jih je opravil v HC OKSI.