Avtoimunska motnja

Crohnova bolezen
28. oktober, 2017
HBOT pospeši okrevanje po kapi
30. oktober, 2017

Učinek HBOT pri avtoimunskih motnjah

Kaj je to avtoimunska motnja?

Najenostavneje povedano je to motnja imunskega sistema, ki pa je zelo zapleten in kompleksen proces in vključuje veliko različnih zdravstvenih pogojev in stanj, kot so: lupus, Crohnova bolezen, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, skleroderma. Pravi vzroka za pojav bolezni za enkrat še ni jasno znan, prav tako ne zdravilo, ki bi bolezen odpravilo, je pa mogoče z uporabo določenih terapij bolezenske znake zelo umiriti ter celo povzročiti daljšo remisijo. Ve se le, da je avtoimunska motnja običajno povezana s številnimi kroničnimi okužbami, ki so lahko bakterijske, virusne ali pa glivične.

Za pomoč bolniku, ki trpi za avtoimunsko motnjo, je potrebno pripraviti individualni načrt. Glavni cilj terapije je podpreti in okrepiti imunski sistem. To je mogoče storiti z nekaterimi prehrambenimi dodatki, zdravili in HBOT. HBOT okrepi imunski sistem zaradi povečane oksigenacije telesa, kot tudi zaradi samega razstrupljanja organizma in ubijanja patogenih organizmov, ki imajo pomembno vlogo pri zniževanju imunskega sistema. HBOT zniža nivo vnetnih levkotrienov, deluje kot imunomodulator in izboljša možganske procese pri mnogih bolnikih z avtoimuno motnjo.
Posebej je bil pozitiven učinek HBOT opazen pri sklerodermi in Raynaudovem sindromu, ki sta prav tako posledica avtoimunske motnje. Poleg pozitivnih učinkov na ožilje, je bilo v teh primerih delovanje HBOT v pozitivnem smislu dokazano tudi na funkcije mitohondrijev.