Crohnova bolezen

Diabetična nevropatija
27. oktober, 2017
Avtoimunska motnja
29. oktober, 2017

HBOT pomaga lajšati Crohnovo bolezen

Crohnova bolezen je avtoimunska motnja, za katero je značilno vnetje črevesne stene. HBOT pomaga podaljšati čas mirovanja bolezni in lajša bolezenske znake.
Poleg bolečin v trebuhu, bruhanja, driske in drugih prebavnih neprijetnosti lahko Crohnova bolezen privede tudi do artritisa, vnetja očesa in kožnih izpuščajev. Trenutno zdravila za to bolezen ni, zato se pri zdravljenju osredotočajo na obvladovanje bolezenskih znakov z zdravili in spremembo življenjskega sloga ( izboljšanje prehranskih in zdravstvenih navad ).

Predhodne znanstvene študije kažejo, da lahko hiperbarični kisik pomaga omiliti bolezenske znake med izbruhom Crohnove bolezni. Raziskovalci sklepajo, da do tega pride zato, ker HBOT vpliva na imunski sistem in odpravlja vnetja.

Zakaj se odločijo za HBOT?

Pogosta zapletena vnetja, povezana s Crohnovo boleznijo, vključujejo pojav zamastitve črevesja, nenormalne povezovalne kanale (fistule) in z gnojem napolnjene žepe okužbe (ognojke). Nastanejo lahko fistule, ki povezujejo dva različna dela črevesja, ali takšne, ki povezujejo tudi črevesje in mehur, ali celo črevesje in površje kože, še posebej okoli zadnjika. Ko Crohnova bolezen prizadene debelo črevo, pogosto pride do rektalne krvavitve.

Crohnovo bolezen povezujejo tudi z določenimi motnjami, ki prizadenejo druge dele telesa, primer so ledvični kamni in nezadostno črpanje hranljivih snovi. Ko Crohnova bolezen povzroči izbruh bolezenskih znakov, povezanih s prebavnim traktom, lahko pri bolniku to privede tudi do vnetja sklepov (artritis).

V stanju kliničnega vnetja se pojavijo motnje v mikro prekrvavitvi sluznice črevesja, hipoksija (pomanjkanja kisika) in spremembe v kateholaminih ter drugih metabolizmih. Ti dejavniki so razlog, da uporabijo hiperbarično kisikovo terapijo skupaj z zdravili v primeru, da zdravila sama niso dovolj omilila bolezenskih znakov.

Kako pomaga?

Hiperbarična kisikova terapija omeji vnetje v črevesju, odpravi bolečino, izboljša bolnikovo telo in prebava se mu vrne skoraj na normalno stanje. V Univerzitetni bolnišnici Hahnemannv Filadelfiji so imeli dva primera pediatričnih bolnikov, ki se jima je poslabšala Crohnova bolezen, zato so se odločili poskusiti s hiperbarično kisikovo terapijo. Oba bolnika sta kazala znake bolezni in se jima stanje ni izboljšalo kljub dolgotrajnemu jemanju zdravil. Po terapiji s hiperbaričnim kisikom so pri obeh bolnikih opazili, da so izginile vnetne poškodbe in se jima je izboljšalo stanje, zaradi česar sta lahko jemala manj zdravil. Čeprav mehanizmov, po katerih hiperbarični kisik zmanjša vnetja pri Crohnovi bolezni, ne razumejo popolnoma, je videti, da HBOT omogoča varno dodatno terapijo pri zdravljenju Crohnove bolezni, ki se ne odzivajo na zdravila. V  študiji objavljeni v znanstvenem poročilu desetega mednarodnega kongresa o hiperbarični medicini (Proceedings of the Tenth International Congress 0n Hyperbaric Medicine), se je remisija pri bolnikih, ki so hodili na HBOT, podaljšala na štiri do pet let v 49 % primerov in izboljšanje so opazili v 37%. Kontrolni pregled je pokazal, da noben od bolnikov, ki so hodili na hiperbarično kisikovo terapijo, ni potreboval kirurškega posega (odstranitve dela črevesja) v primerjavi z bolniki, ki so se zdravili le z zdravili. Pomenjivo izboljšanje, ki ga je povzročila hiperbarična kisikova terapija, je bolnikom omogočilo, da so dobivali manjše odmerke zdravil in so lahko celo opustili hormonsko terapijo.