Diabetična nevropatija

HBOT in sladkorna bolezen
26. oktober, 2017
Crohnova bolezen
28. oktober, 2017

Kako HBOT pomaga pri diabetični nevropatiji?

Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) lahko pomaga izboljšati postopek zdravljenja pri tistih, ki trpijo zaradi diabetične nevropatije, pogoste težave sladkornih bolnikov. Kako? Vsak sladkorni bolnik bi se moral zavedati možnosti, da dobi diabetično nevropatijo, bolezensko stanje, ki povzroča poškodbe živcev in prizadene ude – stopala, noge, roke in dlani. Pogosto je posledica močno zmanjšan pretok krvi v teh okončinah, zaradi česar lahko zaradi pomanjkanja kisika pride do bolečih ran in celo razjed (npr. diabetično stopalo).

Najpogostejša je periferna nevropatija

Najpogostejša oblika diabetične nevropatije je periferna nevropatija (PN). Izraz se nanaša na vsako bolezen obrobnih živcev. Obrobni živci so tisti zunaj osrednjega živčnega sistema, ki pošiljajo signale koži, sklepom, mišicam in notranjim organom. Najbolj pogosti bolezenski znaki PN so sprva komaj opazni, s ščemenjem in odrevenelostjo prstov na nogah ali kože, zmanjšanim občutenjem, skelenjem, pekočo bolečino, zbadajočo bolečino itd.

Vzroki za PN so lahko sladkorna bolezen, presnovne avtoimunske težave, dedne bolezni, okužbe, zastrupitve, zdravila in tumorji. Sladkorna bolezen je eden najbolj prepoznavnih vzrokov PN in PN lahko nastopi, še preden nam ugotovijo sladkorno bolezen. Sladkorna bolezen vpliva na več organov, saj vpliva na žile in obrobne živce. Škodljivi učinki so posledica zmanjšanega pretoka krvi in manjše količine kisika, ki sta nujna za delovanje živcev in njihovo pošiljanje signalov. Z drugimi besedami velike količine sladkorja v krvi poškodujejo žile, ki organom in obrobnim živcem dovajajo kisik in hranljive snovi. Organi, ki ne dobivajo kisika in niso oživčeni, začnejo slabo delovati in se ne zmorejo sami popraviti.

Zaradi sladkorne bolezni se poveča nevarnost za veliko resnih zdravstvenih težav: težave z očmi (slepoto), težave s stopali (razjede na koži), težave s srcem (srčni napad, visok krvni tlak), izgubo sluha, gastroparezo (počasno delovanje črevesja), težave z ledvicami, možganske težave (kap) in težave s spolnostjo (motnja erekcije pri moških in zmanjšano vlaženje nožnice pri ženskah, neprijeten/boleč spolni odnos ter zmanjšana spolna sla) – vse zaradi poškodb živcev in žil. Zdravljenje in priporočljive spremembe življenjskega sloga lahko zakasnijo pojav teh zapletov. Prvi in glavni je pri sladkorni bolezni nadzor količin sladkorja v krvi, pomembna sta tudi razstrupljanje in krepitev imunskega sistema.

Kako prepoznamo periferno nevropatijo?

Najbolj očiten znak PN pojav razjede na stopalu (diabetična razjeda), ki se zaradi pomanjkanja kisika in slabše prekrvavitve ne celi. Kot že omenjeno, pa sladkorna bolezen ne izbira in vpliva na vsak organ. Škodljivih učinkov ne vidimo, dokler ne dobimo razjede, miokardnega infarkta, kapi, ne oslepimo, ne utrpimo spolne motnje, nam ne deluje dobro imunski sistem, imamo težave z ledvicami itd.

Vendar pa je diabetična razjeda tudi tisto, kar najlažje izmerimo (globina, širina itd.) in vidimo, kako napreduje po hiperbarični kisikovi terapiji, kar pa očem ni vidno, je, da HBOT pomaga vsem organom. Hipoksično tkivo ponovno nasiči s kisikom tako, da spodbuja rast žil, ki organom dovajajo kisik in hranljive snovi ter rast živcev. HBOT pomaga s kisikom osiromašene dele telesa oskrbeti s kisikom, saj se ta med terapijo raztopi v plazmo, ki ga ponese na vsa prizadeta mesta. Čeprav ne moremo pričakovati, da bo HBOT zamenjala ali obnovila pretok krvi v žilah delov telesa, ki so trajno prizadeti zaradi diabetične nevropatije. Lahko pa spodbudi postopek zdravljenja v prizadetih okončinah.

Kako HBOT pomaga?

Hiperbarična kisikova terapija pri diabetični nevropatiji pomaga tako, da tkiva oskrbi z več kisika. Večja količina kisika je pomembna pri zdravljenju nevropatije, saj človeško telo v boju z okužbami potrebuje bistveno več kisika, kot takrat, ko je zdravo. Vendar je pri sladkorni bolezni prekrvavitev pogosto močno zmanjšana, zato so tudi tkiva zelo prikrajšana za oskrbo s kisikom. To je še en razlog, zakaj je HBOT tako primerna pri sladkornih bolnikih. HBOT priskrbi kisik tistim delom telesa, ki ga najbolj potrebujejo, ne da bi se moralo dodatno boriti samo s seboj, da bi prišlo do tega življenjsko pomembnega plina. Hiperbarična kisikova terapija je edino nehormonsko zdravljenje, ki ga je v ZDA Uprava za hrano in zdravila (FDA) odobrila za biološko popravilo in regeneracijo človeških tkiv. HBOT lahko uporabljamo kot dodatno terapijo ob pravilnem uravnavanju krvnega sladkorja in spremembi življenjskega sloga, da upočasnimo in morda celo zavremo škodljive učinke sladkorne bolezni.