Lymska borelioza

Migrena in HBOT
23. oktober, 2017
Fibromialgija in HBOT
25. oktober, 2017

HBOT pomaga pri Lymski boreliozi

Lymska borelioza je bolezen, ki jo prenašajo okuženi klopi. Čeprav ni smrtno nevarna, povzroča zelo neugodne bolezenske znake, kot so povišana telesna temperatura, glavoboli, bolečine v sklepih, bolečine v mišicah, utrujenost.

Prvi znak je običajno neboleč, rdeč izpuščaj na mestu ugriza okuženega klopa. Zgodnje pravilno odkrivanje in zdravljenje je ključno, da ne pride do resnejših zdravstvenih zapletov in težav. Če lymske borelioze pravočasno ne odkrijejo in zdravijo, lahko kronična lymska borelioza povzroča bolj resne zdravstvene težave, kot so nedelovanje imunskega in živčnega sistema, zaznavne motnje (zmedenost in izguba spomina), srčne težave in otekanje možganov ali hrbtenjače.

Raziskava

Običajno zdravljenje človeka z diagnosticirano lymsko boreliozo je z antibiotiki. Zdravstvena skupnost v ZDA je raziskala tudi, kakšen vpliv na bolnika z lymsko boreliozo ima hiperbarična kisikova terapija. Ker pri tretmaju z HBOT telo preplavi kisik pod večjim tlakom, kot je običajen, ta kisik pomaga spodbujati zdravljenje, ponovno vzpostaviti veliko normalnih funkcij organizma in spodbudi delovanje imunskega sistema.

Dr. William Fife in dr. Donald Freeman s teksaške univerze A&M sta izvedla raziskavo, pri kateri sta v hiperbarično komoro povabila 40 bolnikov z lymsko boreliozo. Nekateri bolniki so še naprej jemali antibiotike, drugi so bili deležni le hiperbaričnih kisikovih terapij. Bolnikom se je splošno zdravje izboljšalo do te mere, da jih je večina lahko povsem nehala jemati zdravila.

Povedati je sicer treba, da so vsi bolniki, ki so hodili v hiperbarično komoro, doživeli Jarisch-Herxheimerjevo reakcijo, do katere pogosto pride tudi pri agresivnem zdravljenju z antibiotiki. Ta reakcija je minljiva, a nenadna vročica, do katere pride, ko odmrejo bakterije, ki povzročajo lymsko boreliozo, je za pacienta zelo neprijetna. Ko je reakcija minila, so bolniki, ki so obiskovali hiperbarične kisikove terapije, občutili manjšo bolečino, imeli so več energije, boljše zaznavno delovanje in normaliziralo se jim je delovanje žlez in organov.

Kako deluje HBOT na lymsko boreliozo?

Organizmi Bb (Borrelia burgdorferi) ne uspevajo v okolju, kjer je odstotek višji kot v našem ozračju. Pri hiperbarični kisikovi terapiji bolnik po maski dobiva čisti kisik pod povišanim tlakom, s tem pa se arterije bolj nasičijo s kisikom, prav tako se ga več raztopi tudi v krvni plazmi. Tudi celebrospinaln atekočina se zasiči z molekularnim kisikom. Ker plazma pronica v prostore med celicami, to poveča količino kisika, ki se porazdeli globoko po mišičnih in ostalih telesnih tkivih in področjih, ki so običajno manj prekrvavljeni. To uniči bakterije Bb, zmoti njihov reproduktivni cikel ali jih prisili v neaktivno obliko. HBOT spodbudi tudi proizvodnjo belih krvničk, ki vsrkavajo in uničujejo tujke ter branijo telo pred tujimi organizmi. Pri hiperbarični kisikovi terapiji nastanejo tudi naravni prosti radikali, za katere menijo, da imajo antibiotikom podoben učinek in lahko uničijo organizme Bb.