Reumatoidni artritis

Kronična utrujenost in HBOT
20. oktober, 2017
Raynaudov sindrom
22. oktober, 2017

Lajšanje revmatoidnega artritisa

Revmatoidni artritis je kronična avtoimunska motnja, ki privede do bolečih in vnetih sklepov. Mednarodne raziskave so pokazale, da lahko hiperbarična kisikova terapija lajša te bolečine.

Dr. Rashmi Gulatina spletni strani Patients Medical piše, da je revmatoidni artritis lahko izreden izziv, ki spremeni življenje tistim, ki za njim trpijo in njihovim bližnjim, saj je kronična avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem napada sklepe, ki zato postanejo boleči in vneti (artritis).

Povzroči lahko tudi uničenje nekaterih organov, kot so pljuča in koža. Ko imunski sistem napade telo, kot je značilno za revmatoidni artritis, bolezenski znaki obsegajo bolečine v sklepih, togost in izčrpanost. Sčasoma lahko sklepi postanejo trajno poškodovani in deformirani. Brez pravilnega zdravljenja te vrste poškodb pripeljejo do invalidnosti. Mednarodne raziskave pa so pokazale, da obstaja za obolele novo upanje – hiperbarična kisikova terapija (HBOT).

Učinkovita v več kot 90 odstotkih primerov

Mednarodne raziskave kažejo, da je hiperbarična kisikova terapija »očitno boljša od rutinskega zdravljenja revmatoidnega artritisa«. Leta 1995 so v Proceedings of the Eleventh International Congress on Hyperbaric Medicine objavili izsledke študije, v kateri se je stanje udeležencem izboljšalo začasno (23,4 odstotka) ali trajno (16,2 odstotka), očitni učinki terapije so bili vidni pri 51,4 odstotka udeležencev, na 8,1 odstotka udeležencev pa terapija ni imela učinka.

Raziskovalci so povzeli, da je hiperbarični kisik pri zdravljenju revmatoidnega artritisa učinkovit v 91,1 odstotka primerov in zaključili, da »je terapija s hiperbaričnim kisikom očitno boljša od rutinskega zdravljenja revmatoidnega artritisa«. HBOT je tako postal del standardnega zdravljenja revmatoidnega artritisa v mnogih državah (žal ne v Sloveniji). Klinična praksa je dokazala, da ima hiperbarična kisikova terapija dober učinek na analgezijo, zmanjševanje hitrosti sedimentacije krvi, stabilizacijo imunološke funkcije in krepitev telesne odpornosti. Koristna je tudi pri obnavljanju obolelih sklepov.

Ovira razvoj bolezni

Za hiperbarično kisikovo terapijo so celo ugotovili, da ovira razvoj bolezni. HBOT lahko ustavi vnetje tako zaradi imunskih dejavnikov kot tudi okužbe. Nadalje dnevna hiperbarična kisikova terapija ustavi vnetne odzive tudi, če je bolezen že popolnoma razvita; vendar pa je hiperbarična kisikova terapija bolj učinkovita v zgodnjih stadijih bolezni.

Izjava pacientke iz ZDA:

Suzan A. za revmatoidnim artritisom trpi že več kot 20 let. »Ravno sem zbolela za kroničnim, izčrpavajočim vnetjem, ko sem se odločila poskusiti s hiperbaričnim kisikom. Učinek je bil presenetljiv. Prsti na levi roki so se mi popolnoma zravnali. Sklepi desne roke, ki so postali dokaj deformirani, so začeli dobivati nazaj običajno obliko in delovanje. Otekanje v mojih nogah se je toliko zmanjšalo, da sem morala kupiti pol številke manjše čevlje.« Opazila je tudi, da je imela manj napete mišice, je bolje spala in opazila je kožne spremembe. »Kronične težave s kožo na nogah so na primer popolnoma izginile in izboljšal se mi je ten kože. Več energije, jasnosti misli in občutek dobrega počutja, ki ga čutim s hiperbaričnim kisikom, je čudovit! Kronična bolečina v sklepih je izginila. In za razliko od zdravil za revmatoidni artritis, ki sem jih preizkusila, ni več treba, da me skrbijo stranski učinki.« Podobne izkušnje imajo tudi drugi ljudje, ki so hipebarično kisikovo terapijo uporabili za zdravljenje težav pri reumatoidnem artritisu.