Kronična utrujenost in HBOT

Reumatoidni artritis
21. oktober, 2017

HBOT pomaga pri kronični utrujenosti

Raziskave in praksa kažejo, da ljudem, ki imajo težave zaradi sindroma kronične utrujenosti, zelo uspešno pomaga uporaba hiperbaričnih kisikovih terapij.

V ameriški kliniki Mayo so ugotovili, da je sindrom kronične utrujenosti zapletena motnja, za katero je značilna izredna utrujenost, ki je ne more razložiti nobeno zdravstveno stanje. Utrujenost se lahko poslabša s telesno ali psihično dejavnostjo, žal pa se ne izboljša s počitkom. Vzrok za kronično utrujenost ni znan, čeprav obstaja mnogo teorij, od virusnih okužb do psihičnega stresa.

Raziskave

V reviji Journal of Chronic Fatigue Syndrome so objavili raziskavo, katere namen je bil ugotoviti ali hiperbarična kisikova terapija lahko kot dodatna terapija izboljša kakovost življenja tako, da bi se funkcionalni status izboljšal pri ljudeh s sindromom kronične utrujenosti. Opravili so naključno, a nadzorovano študijo na 15 bolnikih s sindromom kronične utrujenosti, okuženih z mikoplazmo in 14 bolnikih s sindromom kronične utrujenosti, pri katerih ni bilo opaziti mikoplazme.

Ugotovili so, da se telesna bolečina po hiperbarični terapiji zniža, prav tako so bili tudi na splošno manj utrujeni. Raziskovalci so zapisali, da so odkrili določene smernice, čeprav bi bilo potrebnih več raziskav, da bi lahko o tem trdno sklepali. Manjša utrujenost ob večji aktivnosti in boljši odzivni časi, so močno izboljšali kakovost življenja in okrepili funkcionalni status udeležencev, zato se iz tega da sklepati, da bi to lahko bila primerna dodatna terapija.

Kronična utrujenost se ne smatra za bolezen

O sindromu kronične utrujenosti so prvič pisali v tridesetih letih prejšnjega stoletja, vendar je težko opisati, kako do njega pride. V zadnjih nekaj desetletjih je bilo opravljenih v zvezi to težavo več raziskav. Trenutno etiologija ni znana in niso ugotovili nobenih natančnih patoloških nepravilnosti, zato je kronična utrujenost še vedno sindrom in ne bolezen ali skupek bolezni.

In kako deluje hiperbarična kisikova terapija pri lajšanju težav s kronično utrujenostjo?

Dovod kisika vpliva na imunski sistem, celjenje ran in notranjo napetost žil. Kisik sam po sebi sicer nima veliko neposrednega antimikrobnega učinka, celo na večino anaerobov, kot je okužba z mikoplazmo. Vseeno pa je ključni dejavnik v delovanju imunskega sistema. Bele krvničke potrebujejo molekularni kisik kot podlago za uničevanje mikrobov. Tukaj kisik deluje kot podlaga za nastanek prostih radikalov, ki neposredno in posredno spodbudijo uničevalno moč fagocitov.

Ta endogeni antimikrobni sistem dobesedno neha delovati, ko kisika primanjkuje. Zviševanje količine kisika v tkivih pa lahko omogoči ponovno vzpostavitev delovanja belih krvničk in ponovno vzpostavitev primernega antimikrobnega delovanja.